Sjekkliste før du søker forbrukslån

By Christoffer
0

Hva er forbrukslån

Forbrukslån er et lån du kan ta opp uten å stille egne eiendeler, som for eksempel bolig, hytte eller bil, som sikkerhet eller pant. Du kan bruke pengene fra lånet til hva du selv ønsker. Lån uten sikkerhet kan du søke om hos banker og spesialiserte låneselskaper. Alle myndige personer over 18 kan søke om forbrukslån. Lånet blir innvilget etter en vurdering av din økonomiske situasjon. Det betyr at låneselskapet tar en vurdering av dine finanser og kredittstatus.

Hvorfor forbrukslån

Pengene fra et forbrukslån kan du bruke til hva du vil. Forbrukslån kan eksempelvis brukes for å bedre økonomien gjennom å samle dyre smålån. I andre tilfeller tas forbrukslån for å pusse opp bolig eller gjøre unna andre dyre prosjekter det er vanskelig å spare opp til.

Sjekkliste med tips før du søker om forbrukslån

Budsjett

Lag deg et månedlig budsjett hvor du har oversikt over dine utgifter og inntekter. Dette gir deg en god oversikt over hvor mye lån uten sikkerhet du kan forsvare å ta opp.

Lån klokt

Forbrukerrådet anbefaler å låne uten sikkerhet til bolig, ikke til forbruk. Fordelen med å låne til bolig eller eiendom er at ved å pusse opp øker man taksten og verdien på eiendommen. Dermed kan du få tilbake verdien fra lånet gjennom verdiøkningen man oppnår fra oppussing.

I noen tilfeller trenger man likevel penger til andre formål enn oppussing. Hvis for eksempel ditt livs drømmereise ikke kan finansieres på andre måter enn forbrukslån, kan dette i noen tilfeller være en riktig beslutning. Sørg likevel for å la forbrukslånet være en del av en god tilbakebetalingsplan.

Kredittsjekk deg selv

Når det søkes om forbrukslån, vil det bli tatt en kredittsjekk av deg som søker. En kredittsjekk gir en indikator på hvorvidt en persons betalingsevne og finansielle status er positiv eller negativ. Får man positiv skår anses man som en betalingsdyktig og reliabel lånesøker. Forhold som påvirker kredittskåren er andel gjeld i forhold til inntekt, dine utgifter versus dine inntekter og eventuelle betalingsanmerkninger.

Du kan sjekke din egen kredittverdi ved å ta en kredittsjekk på deg selv. Da får du innhentet alle opplysninger lånetilbyderne sitter på om deg og du får en oversikt over eventuell gjeld og betalingsanmerkninger.

Få tilbud fra flere tilbydere av forbrukslån

Sammenlign forbrukslånetilbud fra flere lånetilbydere. Når du søker på forbrukslån er tilbyderne pålagt gjennom finansavtaleloven å opplyse om alle vilkår som gjelder lånet. Det er lurt å sette seg inn i dette så du vet hva du skriver under på dersom du velger å gå videre med forbrukslånet. Du kan lese mer om dette og forskjellige forbrukslån på Forbrukslån.no

Et vilkår det er viktig å ha klart er lånetilbudets effektive rente. Den effektive renten er totalen av hva forbrukslånet faktisk vil koste. Det innebærer alle gebyrer, avgifter og rentekostnader. Renten på forbrukslån er i gjennomsnitt høyere enn for eksempel på boliglån. Dette er fordi forbrukslånet utgjør en større tapsrisiko for lånetilbyderen når det ikke er knyttet til noen sikkerhet eller pant i eiendeler.

Er tilbudene fra lånetilbyderen rette for deg?

Husk at lånetilbyderne ønsker deg som kunde. De har et produkt de ønsker du skal kjøpe. Derfor er det lurt å alltid ta en egen vurdering av hvorvidt lånetilbudet du får er det rette og økonomisk sikre for deg.

Nedbetaling av forbrukslån

Lånetilbyderne plikter å opplyse om terminbeløp og gi en oversiktlig nedbetalingsplan med terminbeløp når de opplyser om vilkår før avtaleinngåelse av forbrukslån. Gjennom å sette opp budsjett får du skaffet deg en oversikt over hvor mye du kan betale per termin og hvor mye du kan tåle av rentestigning.

Forbrukslån som verktøy

Forbrukslån er blitt mer populære de siste tiårene da de har blitt mer tilgjengelige for folk flest. Teknologien har gjort låneprosessen tilgjengelig på nett gjennom noen få tastetrykk dersom man ønsker.

Det er mange ulike tilbydere av forbrukslån og ikke alle er like seriøse. Følg tipsene vi har nevnt her, og øke dine sjanser for å ta trygge, sikre valg når du vurderer lånetilbyder for forbrukslån.