Guide til refinansiering på nett

By Christoffer
0

Hvis du er en av de som vurderer refinansiering av lån, finnes det utallige muligheter på nett. I denne artikkelen forklarer vi fordelene ved å søke om refinansiering, og hvordan du bør gå fram når du søker på nett.

Grunner til å vurdere refinansiering

Det kan være mange grunner til at noen havner i en situasjon der smålån, kreditter og forbrukslån hoper seg opp, for eksempel:

 • Oppussingsprosjekter eller reparasjoner
 • Reiser og ferier
 • Bryllup eller konfirmasjon
 • Hvitevarer som svikter
 • Større uforutsette utgifter
 • En periode med trang økonomi

Refinansiering av lån kan da være et godt alternativ. På nettet finnes det en rekke tilbydere som kan hjelpe deg på veien, og med noen tastetrykk kan du i løpet av kort tid sitte med flere tusen kroner på konto. Det kan være fort gjort å velge første og beste alternativ, men det kan være lønnsomt å ikke forhaste seg.

Hva er refinansiering?

Refinansiering er kort fortalt å ta opp et nytt lån for å dekke ett eller flere andre lån. Du kan refinansiere på to måter:

 • Ta opp lån med sikkerhet i bolig
 • Låne uten sikkerhet

I noen tilfeller kan det dreie seg om å bytte bank for boliglånet, men det er også veldig vanlig å refinansiere forbrukslån, smålån og kreditter i et større lån. I det lange løp kan dette være svært kostnadsbesparende, siden rentekostnadene slik vil reduseres.

Lån med sikkerhet

Hvis du refinansierer boliglånet ved å bytte bank tar du opp et lån med sikkerhet. Du har allerede et boliglån og en bolig, og den nye banken tar pant i boligen din. Slik får banken en garanti for tilbakebetaling av pengene de låner ut. Ved refinansiering med sikkerhet i bolig kan du få lengre nedbetalingstid og lavere rente på lånet.

Lån uten sikkerhet

Refinansiering uten sikkerhet innebærer å samle smålån og kredittgjeld med høy rente i et lån med lavere rente. Lånetilbyder har ingenting å ta pant i dersom betalingen uteblir, derfor kan denne type lån ha høyere gebyrer og rentesatser. Långiver tar høyde for at enkelte ikke klarer å betale lånet tilbake til avtalt tid.

Tilbud om refinansiering på nett

Her får du noen gode tips til hvordan du kan lete deg fram til det beste lånet.

 • Vær oppmerksom på at det finnes mange tilbydere
 • Ta deg tid til å sammenligne tilbud
 • Vurder om du vil bytte bank eller tilbyder
 • Tenk over hvilke behov du har

Mange tilbydere og store variasjoner

Det er store variasjoner på hva du kan få av ulike lånetilbud dersom du søker på nett, og det finnes svært mange tilbydere for refinansiering av lån. Derfor er det lurt å søke hos flere tilbydere eller banker. Å søke er helt uforpliktende, og du kan slik sammenligne en rekke ulike tilbud.

Ta tiden til hjelp

Det er viktig at du tar deg god tid til å undersøke hva de ulike bankene kan tilby. Kanskje er ikke det første tilbudet du får like godt som tilbudet du får et annet sted. Du trenger ikke å takke ja til noen av tilbudene du mottar. Det kan også være greit å vite at bankene ikke kan tilby dårligere vilkår enn du allerede har.

Bytte lånetilbyder

Vurderer du å bake billånet inn i boliglånet er det mest sannsynlig din nåværende bank du vil bruke. Tenker du derimot på å samle smålån i et større forbrukslån, finnes det også långivere som har spesialisert seg kun på denne typen lån. Flere av disse konkurrerer om å få nettopp deg som kunde.

Økonomiske behov

Det er viktig å tenke gjennom hva du vil søke refinansiering for. Da er muligheten større for å lykkes med å finne en låntilbyder som kan imøtekomme dine behov på en måte som er gunstig for deg. Markedet har de siste årene spesialisert seg på å tilby de lånevilkår kundene ofte etterspør.

Samlesider for refinansiering på nett

Det finnes en rekke nyttige nettsider for den som vurderer å refinansiere huslån, billån, forbrukslån og annet.

 • Samlesider, som Finansportalen
 • Søkesider, som Sambla
 • Sider med oversikt
 • Kommersielle samlesider

Samlesider

Finansportalen er et godt eksempel. Det finnes også mange andre lignende sider der ulike typer lån er samlet opp i kategorier og som gir deg muligheten til å sammenligne. Her kan alt fra boliglån til smålån og kredittkort sammenlignes.

Søkesider

Sambla og Axo Finans gir deg ikke bare oversikt, men også muligheten til å gjøre et søk som igjen kan føre til søknad. Her får du muligheten til å søke om uforpliktende tilbud. Långiverne vil da komme med tilbud basert på søkekriterier som inntekt, gjeld, bolig, barn og så videre. Når søket er fullført kommer en liste over ulike tilbydere og du kan klikke deg direkte inn på de tilbudene du ønsker. Videre søker du direkte med banken, som kredittsjekker deg og godkjenner eller gir avslag. Godkjennes du, er ofte lånet på din konto i løpet av et par dager.

Oversiktssider

Billigstelån.com ønsker å vise de ledende sidene per dags dato. Her finner du blant annet en alfabetisk oversikt over banker i Norge.

Kommersielle samlesider

Vær klar over at de aller fleste samlesider er kommersielle, og at de mottar provisjon for antall lån de klarer å selge. Dette kan igjen medføre større oppstartsgebyr enn om du velger å oppsøke banken direkte. Fordelen er derimot at du sparer mye tid da du slipper å lete i det store omfanget av tilbydere.

Det er også mange fordeler med å sammenligne de ulike bankene opp mot hverandre på én side. Dette igjen fører også til økt konkurranse som mest sannsynlig også gir deg bedre vilkår som kunde.

Forberedelser i forkant av nettsøk

Med refinansiering har du mulighet til å snu en vanskelig økonomisk situasjon til det bedre. Før du går inn på nettet og søker etter lånetilbydere, kan det likevel være nyttig å kartlegge privatøkonomien.

 • Skaff deg oversikt over inntekter, utgifter og lån
 • Se om det er rom for å spare inn
 • Sett opp et budsjett

Lag et budsjett og sørg for å få en god oversikt over alle lån og inntekter. Slik kan du lettere se om det finnes muligheter for å spare noen kroner på å kutte ned på enkelte utgifter. Oppsparte midler kan gi en tryggere økonomisk situasjon, og et bedre utgangspunkt for å søke om refinansiering.

Refinansieringsplan

Når alle forberedelser er gjort i forkant, kan du legge en plan for hva du vil refinansiere. Dette kan for eksempel være boliglånet, eller kanskje du vil samle flere mindre lån under ett. Deretter kan du starte søket på nett.

Vær oppmerksom på at refinansiering av alle lån og kreditter ikke automatisk er den beste løsningen. La oss si at du har tre ulike lån, og at et av dem har svært høy rente men kort nedbetalingstid. Da kan det lønne seg å refinansiere to av lånene og betale ned det tredje lånet på kortere tid.

Useriøse tilbydere av refinansiering på nett

Vær klar over at det også forekommer noen useriøse tilbydere på markedet. Svindlere kjenner ingen skrupler når de utnytter og lurer folk som er på jakt etter løsninger som kan gi bedre økonomi. Dersom du trenger en rådgiver å snakke med i denne forbindelse kan du kontakte Forbrukerrådet.

Trygge søk

I det store og hele er det helt trygt å søke lån på nettet. Gode søkesider gir deg som kunde riktig og god informasjon i løpet av kort tid. Det er klokt å være men ikke la dette skremme deg fra å bruke denne type nettsider i jakten på det beste lånet for deg. Som lånekunde har du mange gode muligheter til å finne nettopp det lånet som passer deg best.