Lån uten sikkerhet til uforutsette utgifter

By Christoffer
0

Livet kan være uforutsigbart. Store utgifter kan dukke opp helt ut av det blå. Kanskje du får skader på hjemmet eller bilen, som ikke dekkes av forsikringen? Hva om du eller en av dine nærmeste blir rammet av helseproblemer? Eller hva om du mister jobben på kort varsel, og de faste utgiftene blir for store?

Da kan et lån uten sikkerhet utgjøre en veldig stor forskjell.

Et lån uten sikkerhet kan være redningen

Er du i krise kan du selvfølgelig spørre venner eller familie om å låne penger. Det er allikevel ikke alle som er så komfortable med å spørre om store summer. Dessuten kan det ødelegge et personlig forhold over tid om du får problemer med å betale tilbake. Da kan det føles bedre å gå til en bank for hjelp.

Mange lån krever at du stiller med sikkerhet, i tilfelle du ikke kan betale tilbake. Det kan være for eksempel et hus, en leilighet eller en bil. Noen stiller også med møbler eller andre verdisaker. Sikkerhet kan også innebære at du får med en annen person på avtalen. Da stilles han eller henne ansvarlig om du misligholder lånet ditt.

Men ikke alle eier noe av høy nok verdi til at banken godtar det som sikkerhet. Det er heller ikke alle som har mulighet til å stille med medlånetaker på kort varsel. Søker du derfor om et lån uten sikkerhet, kan sjansene være større for at du får det innvilget.

Vit hva du går til

Allikevel bør du ikke gå for det første og beste lånet du finner. Et lån uten sikkerhet kan ha høyere renter og gebyrer enn andre lån. Nettopp for å veie opp for det at du ikke kan forsikre banken om at de uansett får lånet tilbake. Derfor bør du lese avtalen nøye før du skriver under på den. Du bør også være oppmerksom på ting som forskjellen mellom nominell og effektiv rente.

Ulike banker har ulike avtaler og kriterier. Sammenligner du dem før du tar kontakt kan du ende opp med en bedre avtale enn du ellers ville gjort. Du er absolutt ikke nødt til å ta lånet i banken du allerede er kunde hos. Det kan også være lurt å ikke låne mer enn det du vet at du trenger. Jo høyere sum du låner, jo høyere blir rentene på et lån uten sikkerhet. Og jo lenger tid tar det å betale det tilbake.